joi, 4 februarie 2010

Trateaza-ti picioarele reci cu plante

Doar cateva grade minus in termometre si imediat mainile si picioarele devin reci ca gheata.
De cele mai multe ori, aceste simptome sunt date de o circulatie periferica deficitara. Poti scapa de dependenta de sosete groase si de manusi cu ajutorul remediilor naturiste. 
Dintre remediile naturiste, ginkgo biloba este cel mai faimos. Frunzele acestui copac au proprietati miraculoase. 
Pune doua lingurite de frunze maruntite la o cana cu apa. Lasa la infuzat 10-15 minute, iar dupa aceea strecoara.
Ceaiul de gingko biloba se recomanda in insuficienta circulatorie periferica.

Adio circulatie periferica deficitara !

Hainele groase nu te scapa intotdeauna de sindromul" maini si picioare reci". Poti scapa insa de aceasta problema cu cateva remedii din natura.

Ginko Biloba
Prepara o infuzie din doua lingurite de frunze maruntite de planta, la o cana cu apa. Lasa la infuzat 10-15 minute, iar dupa aceea strecoara. Este recomandat in insuficienta circulatorie periferica.

Macerat cu ardei iute
Amesteca 5 lingurite de ardei iute maruntit cu jumatate pahar de otet si 250 ml alcool sanitar. Lasa preparatul sapte zile la macerat si apoi pastreaza-l in sticlute inchise la culoare. Maseaza zilnic mainile si picioarele cu aceasta solutie si starea de bine nu va intarzia sa apara.

Infuzie de paducel
Prepara o infuzie concentrata, dintr-o lingura de flori sau de fructe bine maruntite, la o cana cu apa clocotita (250ml). Lasa la infuzat 10-15 minute, apoi strecoara. Bea in fiecare zi cate un ceai de paducel si vei veni de hac neplacerilor.

Bai cu extract de nalba
Se pune dimineata 100 g de planta in doi litri de apa si se tine amestecul la rece, timp de 10 ore. Apoi,incalzeste solutia si stai seara 20 de minute cu picioarele scufundate in aceasta. Pentru rezultate bune se fac astfel de bai de 2-3 ori pe saptamana.

Ceai revigorant
Amesteca paducel, talpa-gastei, macese, urzica si coada-calului. Foloseste 4 linguri din acest amestec la un litru de apa si prepara-l sub forma de infuzie. Lasa la racit, strecoara si consuma zilnic, pana la ameliorarea senzatiei de maini si picioare reci.

Masaj cu infuzie de smirna
Ia 3-4 bobite de smirna, pune-le intr-un pahar cu apa clocotita si lasa-le acolo vreme de 30 de minute. Smirna nu se va dizolva in apa, ci va imprumuta aroma si proprietatile sale terapeutice apei. Maseaza energic mainile si picioarele cu aceasta infuzie si vei simti diferenta.

Vin tonic cu hrean
Intr-un litru de vin rosu, natural, pune 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina si o jumatate de lingurita de piper negru. Astupa sticla si lasa la macerat continutul vreme de 9 zile, dupa care filtreaza-l. Ia cate 3-4 linguri din acest amestec, inainte de fiecare masa.

Destul de multe femei se plang ca, indiferent de anotimp, mainile si picioarele lor sunt palide si reci ca gheata.

Daca si tu faci parte dintre ele, inseamna ca suferi de tulburari ale circulatiei periferice sau, in limbaj medical, de sindromul cronic de insuficienta circulatorie. Nu intra, insa, in panica, nu e chiar atat de grav pe cat suna.
Fara indoiala ca este mai mult decat neplacut sa ai in permanenta mainile si picioarele reci. Deseori te simti jenata daca trebuie sa strangi mana cuiva, ca sa nu mai vorbim de disconfortul resimtit fara incetare, de furnicaturile, amorteala sau chiar durerile ce apar mai ales pe vreme rece. 
Cum se explica toate acestea? Cauza unei astfel de afectiuni neplacute si uneori dureroase este circulatia sanguina deficitara in zonele respective. 
Exista studii medicale extinse care au aratat ca, in prezenta unor temperaturi scazute, organismul alimenteaza prioritar cu sange creierul, rinichii si inima, "micsorand" viteza circulatorie in zonele periferice ale corpului. 
Cele mai frecvente cauze ale unei astfel de circulatii periferice proaste sunt bolile aparatului circulator, ateroscleroza, artrita (arteriopatie obliteranta periferica) cele inflamatorii si cele ale vaselor arteriale. La nivelul mainilor, apropierea anotimpului rece si vremea ploioasa, de toamna, poate provoca dureri, furnicaturi, precum si fenomenul de cianoza (pielea capata o culoare violeta sau albastruie). 
In unele cazuri poate aparea si fenomenul Raynaud, o afectiune caracterizata printr-o contractie a vaselor de sange. 
In sindromul cronic cu manifestare atenuata poti scapa de senzatiile neplacute daca introduci mainile in apa calduta sau iei contact cu o sursa de caldura.
La picioare, suferintele cauzate de circulatia proasta se manifesta atat la mers, cat si in repaus, si au caracter constant. Talpile si laba piciorului sunt reci, dureroase, uneori se invinetesc sau se albesc. 
Ar trebui mentionat si ca aceasta neplacere se mosteneste. Daca unul dintre parinti sau bunici se confrunta cu o asemenea problema, copiii au sanse mari sa le calce pe urme.

Sfaturi practice
Iata trei exercitii simple pentru imbunatatirea circulatiei sanguine si cresterea rezistentei vaselor de sange:
- Plimba-te pe varfurile degetelor, pe calcaie, apoi pe partea interioara a labelor picioarelor si pe urma pe cea exterioara. Repeta de cateva ori.

- Misca degetele de la picioare si roteste din glezna fiecare picior, in sensul acelor de ceasornic si invers. Repeta acest exercitiu ori de cate ori ai ocazia. Ajuta la relaxarea picioarelor si la "incalzirea" lor dupa ce ai stat vreme indelungata nemiscata.

- Foloseste-ti degetele de la picioare pentru a ridica mici obiecte de pe jos. Exercitiile aerobice, alergarea, mersul pe bicicleta, plimbarea, dansul, urcatul scarilor sunt doar cateva dintre activitatile fizice care, practicate regulat, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine in special in extremitati.

In plus, poti folosi ca metode de "incalzire rapida" alte cateva solutii:
- Maseaza-ti energic mainile si picioarele cu ulei de eucalipt pana cand simti ca ele se incalzesc. Maseaza fiecare deget cu miscari circulare, folosind degetul mare de la mana si varfurile celorlalte degete.

- Tine-ti picioarele in apa calda (cat de calda suporti). Pune in 5 litri de apa calda un pumn de frunze de urzica si tataneasa si tine picioarele in apa timp de 10 minute.
- Fa un dus fierbinte sau o baie scurta, doar cat sa te incalzesti.

Hainele calduroase pot reduce suferinta
Pentru a diminua suferintele pe care le provoaca circulatia periferica proasta, medicii recomanda pe timp de iarna purtarea unor haine groase, a unor incaltari calduroase, precum si evitarea fumatului, intrucat consumul de tutun dauneaza vaselor de sange.

In cazurile mai grave se poate apela la metode chirurgicale, de tipul bypassului, la mici interventii ce presupun realizarea unor dilatatii cu ajutorul stenturilor (mici cilindri elastici, cu ochiuri, facuti din aliaje de nichel si crom, care mentin vasele de sange dilatate).

Stiai ca...
- Specialistii au descoperit ca persoanele care au probleme circulatorii periferice au un somn mai putin odihnitor decat cele care nu au astfel de probleme? Cand picioarele sunt calde, caldura corporala este distribuita in mod egal in intreg organismul. Acest lucru are un efect pozitiv asupra somnului.

- Persoanele cu digestie dificila si lenta au si probleme circulatorii? De aceea, amelioreaza folosind la mancare condimente picante.

- Fumatul contribuie major la "racirea" extremitatilor, deoarece produce vasoconstrictie (ingustarea vaselor de sange). Daca nu esti fumatoare, evita sa stai in fum. Si fumatul pasiv are efecte negative asupra circulatiei sanguine, ca de altfel si excesul de alcool, cafea si zahar.

Pentru reglarea circulatiei se pot urma si tratamente cu medicamente vasodilatatoare. Mai poti scapa de aceasta neplacere sau ii poti reduce serios efectele, cu ajutorul masajului, a exercitiilor fizice si a unor tratamente cu plante medicinale.

marți, 2 februarie 2010

Cateva exercitii speciale:

1. Mergi pe varful degetelor, apoi pe calcaie, apoi pe partea interioara a labelor picioarelor si in cele din urma pe cea exterioara. Repeta acest exercitiu de 5 ori consecutiv.

2. Alearga, mergi pe bicicleta, plimba-te!

3. Misca degetele de la picioare si roteste din glezna fiecare picior, in sensul acelor de ceasornic. Acest exercitiu ajuta la relaxarea picioarelor dupa ce ai stat vreme indelungata nemiscata;

4. Ridica obiecte de joc cu ajutorul degetelor de la picioare.

Daca nici unul dintre aceste posibile remedii nu functioneaza, incearca acupunctura. Cu siguranta vei scapa de sindromul Reynaud. 
Tot pe cale naturista o schema detaliata de tratament natural pentru simtomatologia de PICIOARE RECI

Picioarele reci sunt un simptom prezent in cazul afectarii circulatiei arteriale la nivelul membrelor inferioare. Pentru tratarea sa optima recomand urmatoarea schema dedicata de tratament pe baza de produse naturiste CaliVita:
- White Willow (1-1-1 dupa masa, 2 luni continuu, faciliteaza circulatia la nivel arterial)- C 1000 Delayed Release (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, are rol trofic al capilarelor arteriale, mentinand o circulatie normala la nivelul membrelor inferioare).
- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespuzatoare de reglare energetica: Circulatie, Obezitate, Meridian, Tinerete.
- Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor metabolice odata cu declansarea procesului de curatire a colonului si optimizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, dezacidificarea tesuturilor si organelor prin ridicarea ph-ului sanguin (find astfel posibila reversarea multor probleme functionale si organice deja instalate), fluidizarea sangelui si dizolvarea depunerilor de pe vase, reglarea proceselor digestive, ridicarea imunitatii generale, protejarea ADN-ului celular, oxigenarea in profunzime cardio-vasculara si cerebrala.

Cateva exercitii speciale:

1. Mergi pe varful degetelor, apoi pe calcaie, apoi pe partea interioara a labelor picioarelor si in cele din urma pe cea exterioara. Repeta acest exercitiu de 5 ori consecutiv.

2. Alearga, mergi pe bicicleta, plimba-te!

3. Misca degetele de la picioare si roteste din glezna fiecare picior, in sensul acelor de ceasornic. Acest exercitiu ajuta la relaxarea picioarelor dupa ce ai stat vreme indelungata nemiscata;

4. Ridica obiecte de joc cu ajutorul degetelor de la picioare.

Daca nici unul dintre aceste posibile remedii nu functioneaza, incearca acupunctura. Cu siguranta vei scapa de sindromul Reynaud. 
Tot pe cale naturista o schema detaliata de tratament natural pentru simtomatologia de PICIOARE RECI

Picioarele reci sunt un simptom prezent in cazul afectarii circulatiei arteriale la nivelul membrelor inferioare. Pentru tratarea sa optima recomand urmatoarea schema dedicata de tratament pe baza de produse naturiste CaliVita:
- White Willow (1-1-1 dupa masa, 2 luni continuu, faciliteaza circulatia la nivel arterial)- C 1000 Delayed Release (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, are rol trofic al capilarelor arteriale, mentinand o circulatie normala la nivelul membrelor inferioare).
- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespuzatoare de reglare energetica: Circulatie, Obezitate, Meridian, Tinerete.
- Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor metabolice odata cu declansarea procesului de curatire a colonului si optimizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, dezacidificarea tesuturilor si organelor prin ridicarea ph-ului sanguin (find astfel posibila reversarea multor probleme functionale si organice deja instalate), fluidizarea sangelui si dizolvarea depunerilor de pe vase, reglarea proceselor digestive, ridicarea imunitatii generale, protejarea ADN-ului celular, oxigenarea in profunzime cardio-vasculara si cerebrala.

Băi calde pentru picioare

Prepara un macerat din coada-calului, conuri de hamei, scoarţă de stejar şi scoarţă de salcie. Pune dimineata patru linguri din acest amestec într-un litru de apă şi lasă la macerat până seara. Fierbe amestecul zece minute, lasa sa se raceasca putin si tine-ti picioarele in baia calda cam 20 de minute
Macesul este ideal, in special in timpul sezonului rece, pentru ca imbunatateste circulatia extremitatilor. Consuma circa 600 mg de supliment zilnic.
Ginkgo Biloba si Aminoacidul L-arginina stimuleaza circulatia vaselor de sange, le reface si le insanatoseste. Acizii esentiali grasi (care se gasesc in carnea grasa de peste, semintele de in, si suplimente homeopate, precum uleiul de limba-mielului si primula) sunt nelipsiti din tratamentul pentru refacerea si vindecarea vaselor de sange, reducand inflamatia acestora.
Prepara-ti o crema din ardei iute: zdrobeste doi ardei iuti si amesteca-i cu o crema obisnuita. Sistemul circulator este marit si fluxul de sange ce trece prin capilare creste. Vei simti efectele benefice ale cremei imediat dupa aplicare!

Fii prudenta
Protejeaza-ti mainile si picioarele de frig si de umezeala. Pentru aceasta, aplica un antiperspirant special pentru maini sau picioare, care le va mentine uscate mai mult timp.

Incearca un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de util si cu efecte pe termen lung, recomandat, in special, persoanelor care sufera de boala Reynaud: scoate afara o galeata de apa. Introdu-ti picioarele in galeata pentru cinci minute, apoi scoate-le.

Repeta aceste miscari timp de circa 30-40 minute. La sfarsit sterge-te si pune-ti niste sosete obisnuite.

Schimbarile regulate de temperatura incetinesc si apoi opresc constrictia vaselor de sange, ducand la un flux circulator normal, fara probleme. Asa dispare si simptomul extremitatilor reci, datorat tocmai acestor afectiuni a dezechilibrului de dilatare-contractare a vaselor de sange.

In sezonul rece, protejeaza-ti urechile, mainile, picioarele de frig, acoperindu-le corespunzator. Hidrateaza-te suficient pentru mentinerea metabolismului la cote inalte.

Băi calde pentru picioare

Prepara un macerat din coada-calului, conuri de hamei, scoarţă de stejar şi scoarţă de salcie. Pune dimineata patru linguri din acest amestec într-un litru de apă şi lasă la macerat până seara. Fierbe amestecul zece minute, lasa sa se raceasca putin si tine-ti picioarele in baia calda cam 20 de minute
Macesul este ideal, in special in timpul sezonului rece, pentru ca imbunatateste circulatia extremitatilor. Consuma circa 600 mg de supliment zilnic.
Ginkgo Biloba si Aminoacidul L-arginina stimuleaza circulatia vaselor de sange, le reface si le insanatoseste. Acizii esentiali grasi (care se gasesc in carnea grasa de peste, semintele de in, si suplimente homeopate, precum uleiul de limba-mielului si primula) sunt nelipsiti din tratamentul pentru refacerea si vindecarea vaselor de sange, reducand inflamatia acestora.
Prepara-ti o crema din ardei iute: zdrobeste doi ardei iuti si amesteca-i cu o crema obisnuita. Sistemul circulator este marit si fluxul de sange ce trece prin capilare creste. Vei simti efectele benefice ale cremei imediat dupa aplicare!

Fii prudenta
Protejeaza-ti mainile si picioarele de frig si de umezeala. Pentru aceasta, aplica un antiperspirant special pentru maini sau picioare, care le va mentine uscate mai mult timp.

Incearca un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de util si cu efecte pe termen lung, recomandat, in special, persoanelor care sufera de boala Reynaud: scoate afara o galeata de apa. Introdu-ti picioarele in galeata pentru cinci minute, apoi scoate-le.

Repeta aceste miscari timp de circa 30-40 minute. La sfarsit sterge-te si pune-ti niste sosete obisnuite.

Schimbarile regulate de temperatura incetinesc si apoi opresc constrictia vaselor de sange, ducand la un flux circulator normal, fara probleme. Asa dispare si simptomul extremitatilor reci, datorat tocmai acestor afectiuni a dezechilibrului de dilatare-contractare a vaselor de sange.

In sezonul rece, protejeaza-ti urechile, mainile, picioarele de frig, acoperindu-le corespunzator. Hidrateaza-te suficient pentru mentinerea metabolismului la cote inalte.

Unele situatii in care apare sindromul mainilor si picioarelor reci

A ) Degeratura este o afectiune rezultata in urma statului excesiv de mult in temperaturi scazute. Aceasta afectiune se manifesta prin mai multe semne si simptome, cum ar fi :


* Edem inflamator al mainilor si picioarelor

* Prurit sever( senzatia de mancarime severa )

* Senzatia de arsura

* Uneori pot sa apara ulceratii, mai mult sau mai putin extinse .


Aceasta afectiune se intalneste mai ales la persoanele care au un fond deficitar in ceea ce priveste circulatia periferica, persoane care au mainile si picioarele reci atat vara cat si iarna. Vorbim aici de un cerc vicios: circulatia periferica deficitara favorizeaza degeraturile in cazul expunerii prelungite la frig, iar degeratura agraveaza si mai mult deficitul circulator


B ) Neuropatia periferica este o afectiune, o boala a sistemului nervos periferic. Aceasta boala poate avea drept cauze :


* Alcoolismul si mai ales alcoolismul cronic ( Dependenta de alcool)

* Malnutritia ( alimentatia insuficienta si incorecta ca necesitati )

* Diabetul zaharat

* Circulatia periferica deficitara

In aceasta boala se intalnesc urmatoarele simptome si semne :

1) Modificari motorii

Termenul " motor " se refera la ceva care determina, care provoaca miscarea.

Nervii motori sunt acei nervi care transmit impulsurile de la centrii nervosi la muschi, realizandu-se astfel miscarea.

In cadrul acestei boli, fiind afectati nervii motori, apar :


* dificultati de miscare a membrelor si de deplasare.( probleme locomotorii )

* dificultati erectile ( TDS = tulburari de dinamica sexuala )

2) Modificari senzitive la nivelul extremitatilor

Termenul " senzitiv " se refera la tot ce este perceptibil cu ajutorul simturilor. In cazul neuropatiei periferice, scade capacitatea de a simti a persoanei afectate de aceasta boala.

C ) Hipopituitarismul

Glanda pituitara = glanda hipofiza = glanda situata in fosa hipofizara, atasata de baza creierului printr-un peduncul scurt

Peduncul = manunchi constituit dintr-o multitudine de fibre nervoase care au rolul de a face legatura intre formatiuni ale sistemului nervos. Ca aspect, seamana cu o tulpina .

luni, 1 februarie 2010

Sfaturi practice

            Nu trebuie sa stati picior peste picior, deoarece acest lucru comprima circulatia si accentueaza fenomenul de insuficienta circulatorie periferica.
            Daca aveti o munca statica ( la birou, in masina la condus sau in alte situatii, faceti pauze - o metoda foarte buna ar fi sa lucrati dupa sistemul 50 + 10, adica 50 de minute sa lucrati, sa conduceti etc si 10 minute sa faceti pauza timp in care sa va plimbati si sa faceti scurte exercitii ca sa revigorati circulatia ).
           Daca nu faceti asa, in curand veti constata ca aveti mari probleme de circulatie periferica si nu numai.

Simptome si semne intalnite in acest sindrom al mainilor si picioarelor reci

* in primul rand senzatia foarte neplacuta de rece la nivelul mainilor si picioarelor

* furnicaturi

* amorteli

* durere

* un discomfort continuu

* tulburari de digestie

* un somn mai agitat si mai putin odihnitor

* culoarea cianotica ( violet-albastruie ) a mainilor si a picioarelor

Alimente si bauturi pentru maini si picioare reci

Circulatia sanguina proasta te poate face sa simti frigul mai mult decat alte persoane, mai ales la extremitati. Posibil sa arati palid si sa suferi de o gramada de probleme precum degeraturi, lipsa de energie, digestie slaba si constipatie, mai ales pe timpul iernii. Persoanele care sufera de probleme circulatorii e posibil sa se fi nascut cu aceste probleme sau sa fie influentati de stres si stari tensionate, o viata sedentara, o inima slaba sau care imbatraneste.

Trebuie sa faci cat mai multe exercitii fizice pentru a pune sangele in miscare si a-ti intari inima. Evita fumatul pentru ca este vasoconstrictor si incurajeaza formarea placilor de aterom pe artere, de unde si incetinirea circulatiei. Redu aportul de ceai negru si cafea, caci si acestea contracta vasele sanguine si ridica tensiunea. Incearca sa-ti mentii caldura corpului pe vreme rece si nu purta haine stramte, caci acestea impiedica circulatia sangelui.

Atunci cand vine vorba despre mancare si bautura cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci este sa eviti orice aliment sau bautura rece. Supele calde, pline de ingrediente cu proprietati de incalzire cum ar fi usturoiul, ceapa si prazul, condimentate din belsug cu ghimbir, boia si ardei iute sau mustar, ce stiimuleaza circulatia, te vor incalzi pana in varful degetelor.

O ceasca fierbinte de ceai de ghimbir este la fel de buna, fie ca o bei, fie ca o pui in apa de spalat picioarele timp de 10 minute. Alimente bogate in calciu, magneziu si vitamina E, cum ar fi nucile si semintele, cerealele integrale si verdeturile diminueaza constrictia vaselor de sange si imbunatatesc circulatia sanguina.

Alimentele bogate in fier si vitamina C, cum ar fi cresonul, patrunjelul, caisele, prunele, coacazele negre dilata arterele si ajuta la prevenirea anemiei care mareste sensibilitatea la frig. Acizii grasi esentiali omega 3, cum sunt cei care se gasesc in pestele gras, uleiul de primula deseara si uleiul de in imbunatatesc circulatia si ajuta la prevenirea depozitarii grasimii in artere.

O schema detaliata de tratament natural pentru simtomatologia de PICIOARE RECI

Picioarele reci sunt un simptom prezent in cazul afectarii circulatiei arteriale la nivelul membrelor inferioare. Pentru tratarea sa optima recomand urmatoarea schema dedicata de tratament pe baza de produse naturiste CaliVita:

- White Willow (1-1-1 dupa masa, 2 luni continuu, faciliteaza circulatia la nivel arterial).

- C 1000 Delayed Release (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, are rol trofic al capilarelor arteriale, mentinand o circulatie normala la nivelul membrelor inferioare).

- Optional, se poate utiliza dispozitivul energetic de uz personal BioHarmonex, pe programele corespuzatoare de reglare energetica: Circulatie, Obezitate, Meridian, Tinerete.

- Optional se va consuma apa alcalina (vezi dispozitivul Aquarion), deosebit de benefica in eliminarea din corp a reziduurilor metabolice odata cu declansarea procesului de curatire a colonului si optimizarea absorbtiei intestinale a nutrientilor, dezacidificarea tesuturilor si organelor prin ridicarea ph-ului sanguin (find astfel posibila reversarea multor probleme functionale si organice deja instalate), fluidizarea sangelui si dizolvarea depunerilor de pe vase, reglarea proceselor digestive, ridicarea imunitatii generale, protejarea ADN-ului celular, oxigenarea in profunzime cardio-vasculara si cerebrala.

Generalitati - sindromul mâinilor şi picioarelor reci

Sindromul mainilor si picioarelor reci este o afectiune care are mai multe cauze posibile, care se pot diagnostica in cadrul Centrului medical MEDREFLEX LINE cu ajutorul aparaturii ultramoderne din dotare . De asemenea Centrul medical MEDREFLEX LINE s-a specializat in tratarea acestui sindrom al mainilor si picioarelor reci prin sedinte complexe de recuperare medicala a caror componenta se stabileste si poate sa va fie explicata in urma informatiilor foarte valoroase pe care le aduce Termografia si Ultrasonografia, aceasta deoarece tratamentul este individualizat in functie de fiecare situatie in parte ( cauza acestei afectiuni, vechimea ei, profilul psihologic al fiecarei persoane, alte boli asociate, etc )

Sindromul mainilor si picioarelor reci afecteaza atat barbatii cat si femeile si se intalneste la toate varstele . Are si un caracter genetic, copiii avand toate sansele sa-i mosteneasca pe parintii care au asemenea probleme.

Din simpla enumerare a cauzelor care duc la sindromul mainilor si picioarelor reci se poate vedea ca aceasta problema este foarte complexa si deci nu poate fi tratata intr-un singur articol. Numai pe aceasta tema a mainilor si picioarelor reci se poate scrie un adevarat tratat de medicina. Pe langa informatiile generale pe care vi le oferim in acest articol, pentru mai multe amanunte despre principalele cauze care duc la ceea ce numim maini si picioare reci.

Cauze ale Sindromului mainilor si picioarelor reci

* Circulatia periferica deficitara

* Insuficienta circulatorie periferica

* Boala vasculara periferica

* Sindromul Raynaud ( uneori se asociaza cu fibromialgia )

* Ateroscleroza

* Arteriopatia cronica obliteranta ( ACO )

* Trombangeita obliteranta ( Boala Buerger )

* Neuropatia periferica

* Hipotiroidismul

* Hipopituitarismul ( afectiune a glandei pituitare )

* Disfunctia hipotalamica ( hipotalamusul este in mod normal implicat in reglarea temperaturii ). In anumite situatii poate fi afectat si nu mai functioneaza normal, realizandu-se o disfunctie hipotalamica (printre cauze : o infectie, o tumora, un traumatism sau malnutritia )

* Degeraturile

* Fumatul ( este foarte daunator deoarece pe langa foarte multe alte efecte negative, produce si vasoconstrictie, adica ingustarea vaselor de sange si scaderea marcata a circulatiei )

* Fumatul pasiv ( statul in locuri unde se fumeaza este foarte daunator )

* Consumul mare de alcool

* Consumul exagerat de cafea

* Consumul de zahar ( zaharul este numit si " ucigasul alb "

* Sedentarismul

* Obezitatea

* Diabetul

* HTa sau Hipotensiunea arteriala

* Stresul poate produce tulburari ale circulatiei periferice

* Folosirea unor instrumente care vibreaza

* Probleme de digestie, digestie dificila, lenta, sau insuficienta

* ( s-a constatat ca exista o relatie directa intre problemele de digestie, circulatia deficitara, slaba si senzatia de maini si picioare reci )

* Efectul secundar al unor medicamente alopate ( cele luate in tratamentul migrenei si in bolile tiroidei )

* Cancer osos sau leucemie ( in situatii exceptionale )