sâmbătă, 23 ianuarie 2010

De ce am măini şi picioare reci

Doar cu căteva grade dacă scade temperatura, măinile şi picioarele sunt in suferinţă. Aşa-numitul sindrom al picioarelor reci afectează bărbaţi şi femei de toate vărstele. De vină este circulaţia periferică deficitară, din cauza căreia frigul se resimte mai puternic.


Doar cu căteva grade dacă scade temperatura, măinile şi picioarele sunt in suferinţă. Aşa-numitul sindrom al picioarelor reci afectează bărbaţi şi femei de toate vărstele. De vină este circulaţia periferică deficitară, din cauza căreia frigul se resimte mai puternic. Senzaţia permanentă de picioare reci este foarte neplăcută şi ne pune in situaţia de a deveni dependenţi de şosete şi de băi fierbinţi. Medicina naturistă are soluţii pentru problemele de circulaţie periferică. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne oferă căteva tratamente pentru uz intern şi extern.


Ceaiuri

Avem la dispoziţie multe plante care, consumate sub formă de ceaiuri, imbunătăţesc circulaţia sanguină: coada-şoricelului, frunzele de dud, nalba, frunzele de nuc, păpădia, conurile de hamei. Infuzia se prepară cu o lingură de plantă la o cană cu apă. Se consumă trei-patru căni zilnic, intre mese. Dr Cristina Bălănescu ne recomandă un amestec de păducel, talpa-găştei, măceşe, urzică şi coada-calului. La un litru de apă se folosesc patru linguri din acest amestec, se prepară sub formă de infuzie şi se consumă zilnic, pănă la ameliorarea senzaţiei de măini şi de picioare reci. Specialistul nostru mai recomandă un amestec din extracte de plante tinere: extract de mlădiţe de coacăz (50 de picături dimineaţa), extract de mlădiţe de mur (50 de picături la prănz) şi extract de muguri de plop (50 de picături seara).


Băi calde

Pentru băi de picioare se poate prepara un macerat din coada-calului, conuri de hamei, scoarţă de stejar şi scoarţă de salcie. Patru linguri din acest amestec se pun dimineaţa intr-un litru de apă şi se lasă la macerat pănă seara. Amestecul se fierbe apoi zece minute. O baie in decoctul cald trebuie să dureze, in medie, 20 de minute. Se foloseşte un vas inalt, care să permită scufundarea picioarelor pănă la genunchi. După această baie de plante se aplică un unguent din spănz, ienupăr şi castane, care se poate procura de la magazinele cu profil naturist. "Tot acest tratament trebuie aplicat seara, chiar inainte de culcare", ne sfătuieşte dr Cristina Bălănescu. Dacă picioarele reci sunt şi dureroase, a doua zi se poate aplica un unguent, de data aceasta numai din castane. Pentru că suntem chiar in sezonul castanelor, putem prepara singuri unguentul. Se zdrobesc mai multe castane, peste care se pune apoi ulei de măsline şi se lasă la macerat două săptămăni. Se scot apoi cojile, iar conţinutul se mixează. Cu pasta obţinută se masează picioarele dureroase.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu