sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Remedii naturale pentru maini si picioare reci

Cum iarna asta e cam mofturoasa, este posibil sa resimti mai puternic viciile de functionare ale circulatiei tale. Nu e momentul sa stai cu mainile in san, poti interveni folosind ceea ce natura iti pune la indemana.

Remedii naturale, vechi de cand lumea, despre care se poate sa fi uitat din cauza vietii agitate. Adesea, nici nu mai bagi in seama degetele dureroase. Nu e cazul sa le ignori cand exista atatea remedii la indemana, despre care s-a dovedit, din punct de vedere medical, ca ajuta, conform Daily Mail.
Cat despre o circulatie optima, aceasta nu serveste doar pentru ca extremitatile sa-ti ramana calde, dar si pentru oxigenarea si transportul glucozei, vitaminelor si mineralelor catre tesuturi. 
Cand temperaturile sunt scazute, vasele de sange se contracta, uneori intr-atat de mult incat fluxul sangvin este minim. Atunci intervin durerile si dificultatea de a-ti folosi degetele. 
Femeile sunt mai cu seama expuse acestui pericol, ele fiind cele care resimt frigul mult mai puternic decat barbatii, dupa cum explica Dr. Sarah Brewer, citata de publicatie. 
Inainte ca totul sa devina o problema, e momentul sa intervii cu usturoi, scortisoara, ghimbir, ardei iute, gingko biloba, extract din coaja de pin sau rozmarin. 

Ardei iute si chilli

Capsaicina, care se regaseste atat in ardeiul iute autohton, cat si in mai exoticul chilli, stimuleaza circulatia la nivelul mainilor, picioarelor si capului. Aceasta are ca efect vasodilatatia, stimuland terminatiile nervoase, fapt ce are ca efect senzatia de caldura la nivelul extremitatilor.
Nu e nevoie sa mananci ardei pana iti dau lacrimile, o muscatura ocazionala, mai ales atunci cand simti ca ti-e frig, facandu-si foarte bine treaba. 

Usturoi


Usturoiul imbunatateste circulatia deoarece subtiaza sangele, pastrand totodata arterele si capilarele elastice. 
Un studiu al Universitatii Saarland din Germania a aratat ca 800 de mg de pudra de usturoi, echivalentul a jumatate de catel de usturoi, luate zilnic, timp de o luna, imbunatatesc circulatia sangelui in capilare si artere cu 47,6%. 
Daca nu-ti place sa-l consumi ca atare, adauga o jumatate de catel de usturoi maruntit sau pisat in salate sau sosuri. 

Ghimbir

Si ghimbirul are efect de vasodilatator, imbunatatund circulatia sangvina. O cercetare realizata la Scoala Medicala Cornell din SUA a aratat ca ghimbirul reduce nivelul de colesterol rau din sange, subtiindu-l si prevenind formarea cheagurilor de sange.
Daca ti-e frig, fa-ti o infuzie de 30 de gr de radacina de ghimbir proaspata, pisata cu furculita, si consuma lichidul dupa ce ai strecurat bine. 

Gingko Biloba

Studiile au demonstrat ca extractul de gingko biloba imbunatateste circulatia la nivelul palmelor, talpilor si creierului. Acest extract este foarte bogat in flavonoide, care protejeaza vasele de sange si imbunatateste memoria.
In cadrul unui experiment in care voluntarii au luat acest supliment zilnic, s-a aratat ca circulatia sangvina la nivelul mainilor si picioarelor s-a imbunatatit cu 57% in decurs de doar o ora. 
Acest fenomen s-a intamplat chiar si in cazul celor afectati de maladia Raynaud, a caror circulatie periferica s-a imbunatatit, dupa o cura cu extract de gingko biloba de numai 10 saptamani, cu 56%, dupa cum au aratat experimentele duse la spitalul Ninewells, din Dundee. 

Extract de coaja de pin

Circulatia sangvina, mai ales cea la nivelul capilarelor, este vizibil imbunatatita si cu extract de coaja de pin, dupa cum se arata in jurnalul Angiology. In plus, acest extract grabeste vindecarea in cazul bolnavilor de ulcer cronic.

Scortisoara

Folosita in medicina traditionala chineza de multa vreme, scortisoara imbunatateste circulatia sangvina mai ales la nivelul extremitatilor. Poate fi folosita chiar si sub forma de ulei esential.
Dupa cum au aratat si cercetarile derulate la Universitatea Georgetown, din SUA, scortisoara are ca efect, pe langa o circulatie mai buna la nivelul mainilor si picioarelor, si micsorarea presiunii arteriale. 
Tot scortisoara ajuta la pastrarea echilibrului glucozei din organism. Se recomanda presararea ei peste budinca sau capuccino, pentru un plus de energie si un efect de incalzire aproape instantanee a extremitatilor. 

Rozmarin

Intocmai ca si ginko biloba, rozmarinul, in forma sa naturala sau sub forma de uleiuri esentiale, imbunatateste circulatia. In plus, rozmarinul tine tesuturile tinere mai multa vreme.
Un studiu derulat la Institutul Burnham din California a aratat ca rozmarinul protejeaza creierul, mai ales daca persoana in cauza a trecut printr-un atac cerebral sau este doar varstnica. 
Nu intamplator exista numeroase produse pe baza de rozmarin care sunt folosite pentru masarea scalpului. 
Rozmarinul poate fi folosit ca si condiment pentru mancare, dar din el se poate face un ceai extrem de sanatos si aromat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu