sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Leacuri pentru mâini şi picioare reci

Oricât de cald ar fi afară, mâinile şi picioarele tale sunt tot timpul reci? Ei bine, acesta este un semn că ai probleme cu circulaţia periferică. Natura îţi oferă soluţii uimitoare.
Fie că sunt folosite sub formă de ceaiuri, comprese sau alte preparate, leacurile din bătrâni te ajută să-ţi îmbunătăţeşti circulaţia sanguină în mod natural, fără teamă de eventualele efecte adverse. 
Alimentaţia are şi ea un rol important în ameliorarea tulburărilor circulaţiei periferice, fiind indicat să eviţi consumul de grăsimi, zahăr, sare şi de prăjeli. 

Alimente medicament

Usturoiul are efect vasodilatator şi este excelent pentru activarea circulaţiei sanguine. Un efect benefic îl au şi urzicile sau varza. Ori de câte ori ai ocazia, consumă hrean şi alge marine proaspete sau uscate.

Hreanul este indicat şi sub formă de comprese. Amestecă hrean ras cu o cantitate dublă de mălai. Aplică această compresă pe picioare, pune o pereche de şosete şi ţine-le pe tot parcursul nopţii. Îţi vei îmbunătăţi circulaţia sanguină după doar trei nopţi de tratament.

Vinul încălzeşte picioarele

Amestecă doi litri de vin alb cu 100 g de vâsc măcinat, 200 ml de suc de ceapă, 200 g de usturoi pisat şi 200 g de miere. Pune preparatul la macerat într-un vas şi ţine-l la temperatura camerei timp de două săptămâni, timp în care trebuie amestecat zilnic. După această perioadă, strecoară-l şi pune-l în sticle. Bea câte 50 ml de vin, de două ori pe zi,
dimineaţă şi seara.

Suc din morcovi şi ţelină

Cura cu suc din morcovi şi rădăcină de ţelină are efecte excepţionale în tratamentul circulaţiei periferice deficitare. Rade legumele pe răzătoarea mare (câte un kilogram din fiecare) şi pune-le apoi într-un borcan de sticlă.
Adaugă trei litri de apă plată şi acoperă vasul cu un capac sau cu un tifon. Lasă la macerat timp de cinci zile, însă nu uita ca, de două-trei ori pe zi, să amesteci preparatul cu o lingură de lemn. După ce au trecut cele cinci zile, strecoară amestecul prin tifon şi pune sucul obţinut în sticle. Timp de 10-11 zile, bea câte 100 ml de suc, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Poţi repeta cura după ce faci o pauză de o lună. 

Oţet de mere şi miere

O cură de 15 zile cu oţet de mere şi miere este foarte eficientă pentru stimularea circulaţiei sanguine. Pune una-două linguri de oţet de mere şi o linguriţă de miere într-un pahar cu apă. Bea un astfel de amestec de trei ori pe zi, înainte de masă.

Plante de care nu te poţi lipsi

Păpădie. Prepară o infuzie din 50 g de rădăcini şi frunze mărunţite de păpădie la un litru de apă. Fierbe apa timp de două minute şi apoi lasă planta la infuzat 10 minute. Bea câte trei căni pe zi, înaintea meselor.
Anghinare. Pune o linguriţă de frunze uscate de anghinare la infuzat în 250 ml de apă clocotită, timp de 15 minute. Ceaiul se bea de trei ori pe zi, între mese. 
Ceai din amestec de plante. Amestecă în părţi egale busuioc, cimbrişor, salvie, urzică, isop şi mentă. Pune o linguriţă de amestec la 200 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat 10 minute. Bea câte două căni de ceai pe zi. 
Băi cu mentă şi pelin. Amestecă 40 g de mentă cu o cantitate egală de pelin şi pune la infuzat timp de 15 minute în doi litri de apă clocotită. Strecoară ceaiul, pune-l într-un lighean şi ţine picioarele în el câte o jumătate de oră în fiecare seară. Tratamentul se face cinci seri la rând. 
 Pentru a iniţia un tratament care să amelioreze circulaţia periferică deficitară este necesar să cunoaştem cauza care a dus la apariţia ei. Mâinile şi picioarele reci pot reprezenta ceva constituţional, persoana având o sensibilitate mare la frig sau fiind hipotensivă. 
Plantele utile în acest caz pot fi administrate sub formă de ceai sau în alimentaţie: condimente blânde – coriandru, fenicul, busuioc, rozmarin, cimbru, pătrunjel, mărar, leuştean – sau puternice – piper, ghimbir, boia, ardei iute, muştar, hrean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu